1. duben 2022

Valná hromada

V pátek 29. 4. 2022 od 18.00 hodin se koná v zasedací místnosti  SPORTCENTRA  ve Vysokém Mýtě 

VALNÁ HROMADA

Divadelního spolku ŠEMBERA Vysoké Mýto.

Program:

Zhodnocení činnosti za uplynulé období

Výhled na sezónu 2022-23

Volba výboru spolku

Výběr členských příspěvků

 

17. květen 2021

Zemřel Zdenek Culka

Do divadelního nebe odešel Zdenek Culka, jedna z nejvýraznějších postav vysokomýtského ochotnického divadla posledního půlstoletí.

Ve vysokomýtském divadelním prostředí se začal pohybovat v 60. letech 20. století přípravou a účinkováním ve vesměs autorských estrádách a kabaretních vystoupeních. Později se stal členem souboru Mladá (Malá) scéna a věnoval se práci s mládeží. V devadesátých letech působil také v souboru Lyra a následně se stal členem DS Šembera.

Těžko byste našli v ochotnickém prostředí osobnost, která by se divadlu věnovala komplexněji. Zdenek byl autorem divadelních textů – zejména pohádek, které s divadelními soubory studoval a s úspěchem uváděl od 70. let. A to byla jeho druhá, ochotnická „profese“ – režisér. Krom svých milovaných pohádek se režijně věnoval zejména situačním komediím, či divadelním hrám s detektivní zápletkou. Profese třetí - jevištní výtvarník a architekt. Zde měl Zdenek naprosto nezastupitelnou roli. Navrhoval a realizoval scény snad pro všechny inscenace výše uvedených souborů! A to stále není vše. Byl hercem, který odehrál na stovky představení a v neposlední řadě byl divadelní organizátor. Řadu let stál v čele souboru Malá scéna, později byl členem výboru DS Šembera.

Není třeba vypočítávat všechny divadelní počiny, které Zdenek realizoval, či se na nich jinak podílel. To jistě všichni máme a dlouho budeme mít v živé paměti. Podstatné je, že zemřel skvělý člověk, kamarád, který vysokomýtskému divadlu a nám okolo něj dal neuvěřitelně mnoho a bude nám všem neobyčejně chybět.

Zdeňku díky za vše!

Zlom vaz!

Poslechněte si rozhovor s předsedou našeho spolku Petrem Klofandou v rámci pořadu "Na pódiu", který nově natáčí Mklub Vysoké Mýto.

Video najdete pod těmito odkazy: 

https://www.facebook.com/mklub.vysoke.myto/videos/206488027852075/ 

https://www.youtube.com/watch?v=k8-104sDK54&t